Vad är KisaQuizzen?

Bakgrund
KisaQuizzen är namnet vi gett den musikfrågesport som är populär här och var utmed vårt avlånga land, och som vi ville ge ett lokalt namn. Det bästa med quizzar är att, för de som besitter stora kunskaper, kan det (med all rätt) vara ”småblodigt” allvar, och för andra bara en rolig, social gruppaktivitet där man struntar i hur mycket man kan och istället bara njuter av trevligt sällskap, bra musik, god mat och dryck.
Det var så quizzmaster (quizzledaren) själv fick idén från Gotland där både quizzar och gissar är riktigt stort, och där man dessutom tar lagnamnen på stort allvar (Quiz Quiztoferson, Quiz and Tell, 50 Shades of Mos för att bara nämna några)!

Fördelen med social frågesport är att den kan kombineras i många sammanhang, t ex som en after work med kompisar, arbetskamraterna, föreningen osv osv. Eller på en privat fest lika väl som på en pub eller café.

Hur går en musikquizz till?
För att betona det sociala inslaget och samarbetet tävlar man i lag om två till fyra personer. En quizzmaster ansvarar för själva tävlingen och det musiktema som gäller för kvällen. Och det är till quizzmaster man vänder sig (annasegnabrev@gmail.com) om man t ex inte har ett lag men ändå vill delta!

En quizz består inte sällan av ca 50 låtar där laget vanligtvis gissar på artisten/gruppen (och antecknar sitt svar på papper som delats ut). För att det inte ska bli alltför enkelt – eller en alltför utdragen kväll – spelas oftast bara en del av varje låt och därför är det också viktigt att mobilerna är nedstoppade så länge det inte är paus. Och man brukar ha minst en kvarts paus för att möjliggöra mingel, toabesök, beställningar osv.

Samtidigt kan quizzarna läggas upp på många olika sätt. Tema har nämnts men det finns också rebusinslag, gissa låten, gissa ”grupp/artist på bara några sekunder”, gissa ”rätt årtal för låtsläppet” osv osv. I KisaQuizzen använder vi oss f.n. av gissa ”rätt artist” i olika former, men det kan komma att ändras. Cafét och lokalen öppnar 17.30 och särskilt för de som inte föranmält sig är det bra att anlända i god tid.

Behöver man förbereda sig på något särskilt sätt?

Både ja och nej. Ibland meddelar quizzmaster teman i förväg, ibland inte. Det ställer krav på de tävlande lagen som tar denna frågesport på större allvar att komplettera varandras musikkunskaper.

Bäst är att föranmäla sitt lag till quizzmaster på annasegnabrev@gmail.com ifall man vill vara med. Men för det allra mesta brukar det gå lika bra med drop in (i mån av plats) också.

Vanligt är att laget betalar en lagavgift där laget betalar/swishar en mindre summa  (75 kr) på plats för att täcka arbetet quizzmaster lagt ner samt diverse omkostnader för föreningen. Vi har valt att inte ha några lagavgifter här i början, utan kommer att införa en avgift på 75 kr/lag fr o m quizzen den 14e november.

Vi håller till i det gamla bageriet och caféet i korsningen Grönedegatan/Storgatan/Kullagatan, mitt i Kisa invid Skvallertorget.

Vilka datum och teman gäller framöver?
Nu den 24 oktober är temat 80-tal. Vi börjar 18. 30 och cafét är öppet fr o m 17.30. Ur menyn: gryta/soppa, snacks, kakor och bakverk, kaffe latte, té eller chailatte samt cola.
För föreningsmedlemmar finns även andra menyalternativ. OBS! Ingen lagavgift.

Nästa quizz blir den 14 november kl 18.30. Tema: Film- och tvmusik genom televisionens historia. Ur menyn: gryta/soppa (kan variera), snacks, kakor och bakverk, kaffe latte, té eller chailatte. För föreningsmedlemmar finns även andra menyalternativ. OBS! Lagavgift: 75 kr/lag.

Årets sista quizz hos Centralcaféts Vänner blir den 5 december, kl 18.30.  Tema: Svensk vispop, schlager och pop. Cafét öppnar 17.30 även då såvida inte annat påtalas. Ur menyn: Gryta/soppa (kan variera), snacks, kakor och bakverk, kaffe latte, té eller chailatte. För föreningsmedlemmar finns även andra menyalternativ. OBS! Lagavgift: 75 kr/lag.